|     |  

Rinoplasti (Burun Estetiği)

Rinoplasti ameliyatı nedir?

Rinoplasti, burnun dışına estetik olarak güzelleştirme ve / veya fonksiyonel açıdan iyileştirme için yapılan her türlü ameliyata denir. Her burun kişiye özel karakteristik özellikler taşır, burunda yapılacak küçük değişiklikler dahi, yüz görünümünde belirgin değişiklikler yaratabilir. Rinoplasti ameliyatında, hastanın isteklerine uygun, yüzün diğer kısımlarıyla uyum içinde, ameliyatlı olduğu anlaşılmayan doğal bir görünüm sağlanması hedeflenir.

 

Ameliyattan öncesi görüşmelerden ne beklemeliyim?

Burun estetik ameliyatı öncesi hasta ile kapsamlı görüşme başarılı bir burun estetiği ve hasta memnuniyeti için şarttır. Hastanın burun estetiği ameliyatı öncesinde detaylıca bilgilendirilmesi, oluşabilecek sorunlar hakkında en ufak ayrıntısına kadar aydınlatılması, ameliyat sonrasında oluşabilecek memnuniyetsizlikleri büyük oranda ortadan kaldırır. Ameliyat öncesi görüşmelerde hastanın dikkate aldığı noktalar belirlenir, hastanın deformitelerine ve yüzüne uygun bir burunun nasıl olabileceğine dair düşünceler hastaya aktarılarak tartışılır. Cerraha ait örnek hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası fotoğrafları incelenerek, benzer problemleri olan hastalarda elde edilen sonuclar değerlendirilir. Bilgisayar ortamında hastanın fotoğrafları üzerinde değişiklikler yapılarak, hasta ve doktorun birbirlerini doğru anlayabileceği, beklentilerin ve elde edilecek sonuçların üzerinde uzlaşılabileceği bir ortam sağlanır. Hasta hekimin yapabileceklerini, burun estetiği ameliyatından kazanabileceği faydaları ve gelişebilecek tüm sorunları tam olarak anladıktan sonra ameliyat gerçekleştirilir.

 

Rinoplasti burundan nefes almamı etkiler mi?

Estetik bir ameliyat yapılırken burnun fizyolojik işlevlerin korunması, gerektiğinde iyileştirilmesi hedeflenir. Normal şartlarda burun estetik ameliyatı tıkanıklığına neden olmaz. Aksine, burun tıkanıklığı yaratan problemlerin burun estetiği ameliyatı sırasında düzeltilmesi mümkündür. Burun tıkanıklığı yapabilecek sorunlar ameliyat sırasında düzeltilerek hastanın daha iyi nefes alması sağlanabilir.

 

Rinoplasti sonrası yüzümde iz kalacak mı?

Rinoplastide iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Kapalı yaklaşımda burunun dışına herhangi bir kesi yapılmaz, kesiler burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Açık yaklaşımda burun delikleri arasındaki cildin en dar bölgesinden geçen bir kesi yapılır. Özellikle burun ucuna detaylı müdahale gerektiren deformitelerde direk görüş sağladığından tercih edilebilir. Açık yaklaşımda kullanılan kesi genellikle hiçbir iz bırakmadan iyileşir.

 

Ameliyat nasıl gerçekleştirilir?

Hasta ve doktorun tercihine göre sedasyon eşliğinde ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat mevcut burun deformitesine göre 1 ila 4 saat arasında sürebilir. Endonazal veya eksternal yapılabilecek insizyonları takiben septum deviasyonu (burnun orta kısmındaki duvarın eğriliği) düzeltilerek ameliyata başlanır. Bu işlem fonksiyonel açıdan önem taşır. Septum deviasyonu düzeltildikten sonra ameliyat öncesinde yapılan plana göre tüm deformiteler tek tek düzeltilir. Burun sırtında hump (kemer) var ise çıkarılır, düzensizlikler giderilir, gerekiyorsa burnun kemik yan duvarları kırılarak burun sırtındaki eğrilikler düzeltilip gelişen açıklık kapatılır. Burun ucundaki kıkırdaklara yönelik müdahaleler yapılır.

 

Septumdan elde edilen kıkırdaklar ameliyat sırasında çeşitli düzeltmeleri yapmak, dokulara destek olmak veya istenilen şekli vermek için kullanılır. Hasta daha önce başka bir burun ameliyatı geçirmişse ve burun içerisinde yeterli miktarda kıkırdak bulunmuyorsa bu kıkırdaklar kulak veya kaburgadan da elde edilebilir. Burun orta duvarına (septum) emilen dikişler atılarak kan birikmesi engellenir, böylelikle tampon veya herhangi başka bir materyal konulmasına gerek kalmaz. Burun sırtı flasterlenerek üzerine burun üzerini kapatacak şekilde küçük bir plastik kalıp konularak korumaya alınır ve ameliyat sonlandırılır.

 

 

Rinoplasti sonrası ikinci bir ameliyat (revizyon) mutlaka gerekir mi?

Rinoplasti sonrası vaat edilen değişiklikler büyük oranda gerçekleştirilmiş olmasına rağmen bazı ufak değişikliklere ihtiyaç duyulabilir, ikinci bir müdahale nadiren gerekebilir.  Bu ihtiyaç burun estetiği konusunda çok tecrübeli hekimlerin ameliyatları sonrası dahi söz konusu olabilir, cerrahın kötü olduğu anlamına gelmez. Literatürde, burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası ortalama yüzde on-yirmi arası oranda revizyon ameliyat gerekebileceği belirtilmektedir.

 

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatından sonra ne beklemeliyim?

 

Ameliyattan çıkınca ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınabilen hafif ağrı duyabilirsiniz. Genellikle hastalar ertesi günden itibaren düzenli ağrı kesici kullanmaya ihtiyaç duymazlar.

 

İlk gün burunda hafif bir kanlı sızıntı olabilir. Bu sızıntının sizi rahatsız etmemesi için burun altına bıyık tarzında, nefes almanızı engellemeyecek şekilde ince bir gazlı bez yapıştırılması gerekebilir. Ertesi gün temizlik sonrası kanlı sızıntı kesilir, ancak nezle hissiyatı veren az miktarda açık renkli sulu bir akıntı 1 haftaya kadar devam edebilir.

 

 

Burun estetiği ameliyatı sonrası burnunuzun içerisine konulmuş tampon ve benzeri hiçbir şey olmayacaktır. Buna rağmen, özelikle ilk gece burun içerisindeki ödem ve sekresyonlara bağlı tıkanıklık hissedebilirsiniz. Ertesi sabah yapılacak pansumanla burun ucunuz temizlenerek nefes almanız sağlanacaktır. Burun tıkanıklığınız burun içerisinde gelişen ödeme bağlı olarak 3-4 gün kadar azalarak devam edebilir. Bu sürede doktorunuzun vereceği burun açıcı spreyle rahatlayabilirsiniz. Burundan nefes alışınızın 1 hafta geçmeden eskisinden daha iyi olması beklenir.

 

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatından sonra özellikle göz çevresinde ilk iki gün yoğun olup on gün içinde anlaşılamayacak hale gelen şişlik ve morluk oluşur. Morluklar genelde 7-10 günde düzelir, nadiren küçük noktacıklar halinde 15 güne kadar uzayabilse de makyajla kolaylıkla kapatılabilir. 9.-10. gün şişliği ve morluğu tama yakın düzelmiş, üzerindeki her şey alınmış, ameliyat olduğu anlaşılmayan, eskisinden daha güzel görünen doğal ancak hafif dolgun bir burunla işinize dönebilirsiniz.

 

Rinoplasti sonrası şişlik ve morlukların azalması için ilk iki gün gözlere aralıklı soğuk jel veya buz uygulanması, ilk on gün yatarken baş yüksekte olacak şekilde yüksek yastık kullanılması gerekir. Bu pozisyon ödemin yerçekimiyle daha çabuk geçmesine yardımcı olur, yan dönmeyi engelleyip muhtemel travmayı önler.

 

Ertesi gün baştan aşağı ılık duş alabilirsiniz, pansumanlarınız etkilenmeyecektir.

 

Erken dönemde tuzlu su spreyleri günde 3-4 kez kullanarak burun pasajlarınızı nemlendiriniz. Kuruluk kabuklanmaya yol açarak kanama ihtimalini arttırır. Gece burun orta duvarının ön 1-2 cm’lik bölgesine nemlendirici krem sürmeniz kabuklanmanın azalmasına yardımcı olacaktır. 2. Günden itibaren tuzlu su spreyi sıktıktan sonra lavaboda zorlamadan sümkürerek burun içerisinde biriken sekresyonları atmaya başlayabilirsiniz.

 

Burun estetiğinden sonraki ilk hafta boyunca, kemikler henüz hiç kaynamadığından burun sırtında hareketi önleyen koruyucu kalıp vardır. Plastik kalıp 6. veya 7. gün, yerine yapıştırılacak flaster 8. veya 9. gün alınır. Ameliyattan bir buçuk ay kadar sonra kemik iyileşmesi büyük oranda tamamlanır. Bu süre içerisinde, özellikle erken dönemlerde, direkt darbelerden kaçınılması gerekir.

 

Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeliyim?​

İlk günler ıkınmaya yol açabilen ağır işler burun içi tansiyonu arttırarak kanamaya neden olabileceğinden kaçınmalıdır.

Ameliyattan 3 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. İlk günler yumuşak gıdaları tercih etmeniz konforunuz açısından önerilir.

Rinoplasti sonrası şişlik ve morlukların azalması için ilk iki gün düzenli olarak gözlere aralıklı soğuk tatbik edilmelidir.

Ameliyattan sonraki ilk on gün baş yüksekte olacak şekilde yatılması gerekir.

Ameliyat sonrası erken dönemde düzenli olarak tuzlu su spreyleri ile burun pasajları nemlendirilmelidir. Kuruluk kabuklanma yaparak kanama ihtimalini arttırır.

2 ay boyunca direkt güneş ışınlarından korunulmalı, güneşe çıkılacağı zaman koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır. Aksi halde hassaslaşan burun cildi kolayca yanıp şişecektir.

2 ay boyunca gözlük kullanmamalıdır. Ameliyattan sonraki birkaç günden itibaren (gözlerdeki odem azalınca) lens kullanabilir.