Çene Ucuna İmplant Yerleştirilmesi (Mentoplasti)
Mentoplasti nedir?
Mentoplasti çenenin estetik ameliyatı olup, çenenin yüz ile uyumlu hale getirilmesi amacı ile yeniden yapılandırılmasını tanımlar. Çene ucuna yonelik ameliyatlar, kemiğin bir parçasını çıkararak, kaydırarak ya da çene ucuna implant yerleştirilerek gerçekleştirilebilir. En sık yapılan çene ucu müdahalesi, çene ucuna implant yerleştirilmesidir. Çene ucuna implant konulması zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek için yapılır.
Mentoplasti ameliyatı nasıl yapılır?
Mentoplasti sedoaneljezi veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon günü birlik şekilde yatış gerektirmeden yapılabilir. Kemiğe müdahale gerektirmeden yapılacak çene ucu implant uygulamaları ortalama yarım saat sürer. İşlem çene altından veya ağız içinden yapılan bir kesiyle girilerek gerçekleştirilir. İmplant çene önünde yumuşak dokuların derinine, çene kemiğini saran zarın hemen altına yerleştirilir. En sık olarak katı silikon (silastik) ve mersilen implantlar tercih edilmektedir. Uygun boyuttaki hazır materyal veya cerrahınızın boyutunu ayarlayarak hazırladığı implant yerleştirilip dikişle tespit edilir. Giriş kesisi dikilip, flasterle baskılı pansuman yapılıp işlem sonlandırılır.
Postop yapılması gerekenler
Ameliyat sonrası oluşabilecek olan ağrı ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilir. Çenede hafif gerginlik hissi birkaç hafta sürebilir. Oluşabilecek minimal ödem ve morarma, 1 haftadan kısa sürede düzelir. Kullanılan dikişler 5 – 7 gün içinde alınır veya kendiliğinden erir. Ameliyat ağız içi kesiyle yapıldıysa, ameliyat sonrası birkaç gün sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek gerekir. 3. gün çenedeki flaster bandaj alındıktan sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilir. Erken dönem çeneye gelebilecek direkt darbelerden kaçınılması gerekir.