|     |  

Kimyasal Cilt Soyma

Kimyasal cilt soyma nedir?

Yüze kimyasal ajanlar sürülerek, cilt yüzeyinin yenilenmesi ve kalitesinin arttırılmasına kimyasal cilt soyma denir.

Cilt soyma işleminde kullanılan kimyasallar nelerdir?

Değişik kimyasal ajanların farklı konsantrasyonları kullanılarak istenilen cilt derinliğine ulaşmak mümkün olur. En sık tercih edilen kimyasallar: hafif (yüzeyel) soymalar için glikolik asit, salisilik asit, hafif-orta soymalar icin jessner solusyonu, %10-25 TCA (triklorasetik asit); orta soyma için %35 TCA’dir.

Kimyasal cilt soymanın etkileri nelerdir?

Yüzdeki ince kırışıklıkları ve lekeleri azaltır, orta ve derin soyma cilt altındaki kollajeni sıkılaştırarak yüzde genel bir gerilme ve gençleşme de sağlar.

Kimyasal cilt soyma nasıl uygulanır?

Derin soyma dışındaki uygulamalar genelde anestezi gerektirmez.

Yüz temizliğini takiben, kimyasal ajan yüze tatbik edilir, ihtiyaca göre birkaç kat uygulanabilir; tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. Kimyasal soymalarda uygulamalardan sonra islemin derinligiyle ilişkili kısa sureli bir yanma olabilir. Uygulama sonrası hasta evine gidebilir.

İşlem sonrası neler beklemeliyim?

Cilt soymanın seviyesine bağlı değişmek üzere yüzde bir miktar kızarma ve kabuklanma olabilir, Yüzeyel cilt soyma sonrası 1-2 gün süren hafif kızarıklık, orta soyma işlemlerini takiben 2-3 gün kadar kızarıklık ve sonrasında 3-7. günler pul pul dökülme olur. Dökülme tamamlandığında, daha canlı gözüken, daha pürüzsüz ve rengi daha eşitlenmiş bir cilt ortaya çıkar.

İşlem sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Orta veya derin soyma uygulanan hastaların altı ay güneşten korunmaları ve düzenli güneş koruyucu kullanmaları gerekir. Özellikle koyu renkli olan ve güneşten korunmayan hastalarda cilt soyma işlemini takiben ciltte lekelenmeler gözlenebilir. Bu nedenle, orta ve derin soyma işlemlerinin nispeten açık tenli hastalara ve tercihen kış aylarında yapılması önerilir.