|     |  

Yüz germe (FaceLift)

post-title

Yüz germe ameliyatı nedir?

Yüz germe, yüzün 1/3 alt kısmı ve boyun bölgesinde yaşlanmaya bağlı oluşan sarkıklıklara yönelik kulak etrafından bir kesi ile girilerek yüzün alt kısımlarındaki sarkan dokuların çekilip fazla derinin çıkarıldığı bir ameliyattır.

 

Yüz germe cerrahisi nasıl yapılır?

Sedayon veya genel anestezi altında yapılır. Kesi şakak bölgesindeki saçlı derinin içinden başlayıp kulağın önünde doğal kıvrımlar takip edilerek aşağıya doğru devam ettirilir, kulak memesinin altından kulak kepçesinin arkasına doğru döndürülüp yukarı devam ettirilir, sonra arkaya saçlı derinin içine ilerletilip aşağı doğru uzatılarak sonlandırılır. Erkeklerde kesi doğal sakal çizgilerini takip edecek şekilde düzenlenir. Ameliyat sırasında saclar kesilmez. Cilt ve altındaki kas tabakası kaldırılarak sarkık dokular serbestleştirilir. Cilt altındaki dokular yaşlanma vektörlerinin tersi yönünde çekilerek yeni yerlerine dikişlerle tespit edilir. Daha sonra cildin fazla kısmı çıkarılır ve dikişlerle kapatılır. İhtiyaç halinde çene altındaki fazla yağ dokuları alınır, yüzde belirgin hacim kaybı da varsa, belli bölgelere yağ enjeksiyonu yapılır. Derin plan yüz germede ek olarak orta yüz bölgesindeki sarkmış dokular da yukarı çekilerek hacim kaybı restore edilir.

 

Yüz germe operasyonu için uygun yaş nedir?

Sağlıklı ve anestezi alabildiğiniz sürece yüz gerdirme için yaş sınırlandırması yoktur. Yüzün alt kısımları ve boyundaki fazlalıklar ile sarkıklıklardan şikayetçi olan genelde elli yaş üzerindeki hastalara uygulanmakla birlikte, yaşlanma değişikliklerine karşı etkili çözüm arayan herkese yapılabilir.

 

Yüz germe ameliyatının çeşitleri nelerdir?

Yüz germe ameliyatlarının değişik isimlerle adlandırılmış çeşitli tipleri vardır. Genel anlamda özetlenirse: Klasik yüz germe ameliyatları yüz 1/3 alt kısmı ve boyundaki sarkıklıkları başarıyla düzeltir, ancak orta yüzdeki yağ dokularının sarkmasının yarattığı çukurluklar, hacim kaybı ve nazolabial (burun dış kenarlarından aşağı doğru uzanan ve gülümseyince derinleşen) oluklardaki derinleşmeler giderilemez. Derin ve kompozit plan yüz germe ameliyatlarında; klasik yüz germe ameliyatlarında sağlanan faydaların yansıra, orta yüzdeki sarkmış dokular da serbestleştirilerek eski yerlerine taşınır, orta, alt yüz ve boyundaki yaşlanma değişiklikleri ve hacim kaybı harmoni içinde topyekun giderilir. Mini yüz germe ameliyatları ise ciltte sarkıklığı daha az olan hastalarda, daha küçük bir cilt kesisi ile gerçekleştirilir; kesi kulak arkasında saçlı deriye uzatılmadan sonlandırılır.

 

Yüz germe ameliyatı sonrası doğallığı bozmadan gençleşmek mümkün müdür?

Derin plan, kompozit plan gibi özel yüz germe teknikleriyle, klasik yüz germe ameliyatlarında sağlanan faydaların yanı sıra, orta yüzdeki sarkmış dokular da serbestleştirilerek eski yerlerine taşınır. Böylece, orta, alt yüz ve boyundaki yaşlanma değişiklikleri ve hacim kaybı topyekûn giderilir. Klasik yüz germe ameliyatlarında orta yüzde sarkmış olan derin dokular yukarı çekilmeden, olukların ve hacim kayıplarının enjeksiyonlarla doldurulmaya çalışılması, yüzde doğal olmayan aşırı bir dolgunluk ve ameliyatlı bir görünüm yaratır. Hâlbuki günümüzde alt ve orta yüzdeki yaslanma değişiklikleri bir arada giderilerek, doğallığı bozmadan hastayı gençleştirmek mümkündür.

 

Yüzde yaşlanmanın etkilerinin giderilmesinde en güncel ve en akılcı yaklaşım, alt yüzde ve boyunda sarkmaya neden olan cilt altı dokuları gerip fazla deriyi çıkarmanın yanısıra orta yüzdeki sarkmış dokuların da yukarı doğru gerilmesiyle sarkma ve hacim kayıplarının bir arada giderilmesi, yüzde gençliğe özgü dolgunluğun dengeli bir şekilde yeniden oluşturulmasıdır. Başarılı bir yüz gençleştirme ameliyatı sonrasında, hastanın ameliyatlı olduğu izlenimi yaratacak bir ifade değişikliği veya yüzde doğal olmayan bir şişkinlik oluşması söz konusu değildir.

 

Yüz germe ameliyatlarında yüzde ifade değişikliği olur mu?

Başarılı bir yüz gençleştirme ameliyatı sonrasında, hastanın ameliyatlı olduğu izlenimi yaratacak bir ifade değişikliği veya yüzde doğal olmayan bir şişkinlik oluşması söz konusu değildir.

 

Ameliyat sonrası ne beklemeliyim?

Ameliyat sonrası şiddetli ağrı beklenmez, ağrı hafif şiddette olup ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınır. Cilt altında kan toplanmasına engel olmak için konulan dren ve tüm yüzü saran gevsek bandaj ertesi gün ağrısız bir şekilde alınır.  Yüzdeki dikişlerin büyük kısmı emilen dikişlerdir, emilmeyen dikişler ameliyattan 5-7 gün sonra alınır. Bu işlem genellikle ağrısızdır. Ameliyattan 4-5 gün sonra makyaj yapmaya başlayabilirsiniz, 15 gün sonra saçlarınızı boyatabilirsiniz.

 

Yüz Germe Ameliyatı Kaç Günde İyileşir

Şişme ve morarmanın süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Şişliğin çoğu 3-5 gün sonra kaybolur ve morluklar 5-7 gün sonra hemen hemen hiç görülmeyecek duruma gelir. Yüzdeki hafif dolgunluk 2-3 hafta azalarak devam edebilir. Yüzdeki dikişlerin büyük kısmı emilen dikişlerdir, emilmeyen dikişler ameliyattan 5-7 gün sonra alınır. Bu işlem genellikle ağrısızdır. Ağır egzersizden 2-3 hafta uzak kalmanızı istenir.

 

 

 

İşten ne kadar izin almam gerekir?

Morluğun ve şişliğin derecesi hastadan hastaya değişmekte olup genelde hafif derecelidir ve çabuk düzelir. 7-10 gün sonra şişlik ve morluklar hemen hemen hiç görülmeyecek duruma gelir ve çalışmaya başlanabilir.

 

 

Yüz germe ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Yara izi olmayan ameliyat diye birşey yoktur ve cilt bölgesine yapılacak her kesinin izi olacaktır. Ancak, yüz germede cilt kesileri saçlı deri, kulak kepçesi ve cilt kıvrımları tarafından etkili bir şekilde gizlenecek tarzdadır, erken donemde dahi çok iyi kamufle olur ve genelde farkedilmeyecek şekilde iyileşir.

 

 

 

Yüz germe ameliyatı kalıcı mıdır?

Yüz germe ameliyatının kalıcı olduğu kabul edilir. Ancak, yaşlanmanın ameliyattan sonra da devam etmesi ve insandan insana büyük değişkenlik göstermesi nedeniyle, etkisinin ortalama 10-15 yıl süreceği söylenebilir. Yaşlanma ile birlikte yıllar içerisinde oluşacak sarkmalar yeniden ameliyat edilerek düzeltilebilir.