Dolgu nedir?
Dolgular, yüzün değişik bölgelerinde yaşlanmaya bağlı gelişen kırışıklıkları ve hacim kaybını gidererek daha genç bir görünüm sağlamak amacıyla yüze enjekte edilen materyallerdir.
Dolgu nerelere uygulanabilir?
Dolgu maddeleri yüzün pek çok bölgesine uygulanabilir: Elmacık kemiği ve yanak bölgelerinde hacim arttırarak sönmüş görüntüyü gidermede, nazolabial (burun dış kenarlarından aşağı doğru uzanaran) olukların azaltılmasında, dudakların dolgunlaştırılmasında, ağız etrafındaki dikey çizgilerin azaltılmasında, derin sivilce ve yara izlerinin düzeltilmesinde, göz etrafındaki olukların giderilmesinde kullanılabilir.
Dolgu maddeleri ne içerir?
Günümüzde çok farklı çeşit dolgu maddeleri ve herbirinin de değişik firmalar tarafından üretilen değişik piyasa isimli çeşitleri bulunmaktadır. Hyaluronik asit, en çok kullanılan dolgu maddesidir. Allerji riski oldukça azdır, gerektiğinde hyalurinaz denen bir madde ile anında eritilebilir. Hyaluronik asit içeren dolguların dışında, kalsiyum hidroksiapatit, polylaktik asit gibi maddeler içeren değişik dolgu maddeleri de mevcuttur. Dolgu maddeleri içeriklerine ve yoğunluklarına göre farklı derinliklere (yüzeyel, derin) uygulanabilir. Geçici dolgu maddelerinin etki süreleri uygulanan maddenin cinsine göre 6-24 ay arasında değişmektedir. Örneğin; Hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri ortalama 8-12 ay, kalsiyum hidroksiapatit içeren dolgu maddeleri 1,5 -2 yıl arasında kalır.
Dolgu Uygulaması nasıl yapılır?
Uygulama yapılacak bölgeye işlemden yarım saat kadar önce anestezik krem sürülür. Gerektiğinde 15 dakika öncesinde lokal anestetik ile sinir blogu yapılarak bölge tamamen uyuşturulur.
Dolgu uygulaması ne kadar sürer, sonrasında ne beklemeliyim?
İşlem, uygulama bölgesinin genişliğine bağlı olarak 5-15 dakika arası sürer. Genelde uygulamadan hemen sonra normal hayatınıza dönülebilir. Oluşabilecek şişlik, kızarıklık ve hassasiyet kısa sürede düzelir. Bölgesel morluk gelişirse, 3-4 gün kapatıcı sürmeniz gerekebilir. Künt uçlu kanül ile uygulamalarda, damarlara zarar verilmediğinden ödem ve morluk minimal gelişir.
Dolgu etkisini ne kadar sürdürür, sonrasında ne olur?
Geçici dolgular kullanılan malzeme ve uygulanan bölgeyle ilişkili olarak 6 ay ile 24 ay arasında kaybolur. Bu süre sonunda dolgu enjeksiyonu tekrarlanabilir.
Dolgu botox birlikte uygulanabilir mi?
Dolgu ve botoks pek çok bölgeye aynı seansta uygulanabilir. Mimik kaslarının fazla çalışmasından dolayı gelişen derin çizgilerde ise (kaşlar arasındaki dik çizgiler, dudakların etrafındaki dik çizgiler) ideal sonuç alabilmek için, botox uygulamasından 1 hafta sonra (adelelerin gevşemesini takiben) yüzeyel dolgu uygulanması önerilir.